Rozpoczęliśmy działania projektowe!!! Hurrrra
 
Klasa IIG realizuje w tym roku projekt edukacyjny „Kuchnia naszych babć”. Chcemy ocalić od 
 
zapomnienia przepisy będące naszymi specialite de la maison. Chcemy je zapisać, 
 
sprawdzić w praktyce i przekazać szerszemu gronu. Naszym celem jest próba włączenia ich 
 
do menu innych domów. Wtedy przeżyją.
 
Pierwszym działaniem była wizyta w warsztatach hotelarsko – gastronomicznych Centrum 
 
Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Pani dyrektor Agata Giejbo oprowadziła nas po 
 
wszystkich pracowniach. Byliśmy w szkolnej cukierni, deserowni, pracowni barmańskiej i 
 
kuchni. Zobaczyliśmy przygotowaną na przyjęcie konsumentów salę bankietową i pokoje 
 
hotelowe.
 
Do cukierni szliśmy „na węch:, bowiem piekły się tam drożdżowe rogaliki, a w piecu suszyły 
 
– no właśnie suszyły, a nie piekły – się bezy, właściwie beziki – takie małe. W deserowni 
 
zachwyciły nas próbki carvingowe – wspaniałe róże wyrzeźbione w kabaczkach. Pracownia 
 
barmańska zauroczyła nas przebogatym zestawem syropów we wszystkich kolorach i 
 
smakach świata. Tam to nawet Sebastian się wyprostował.
 
Kuchnia właśnie przygotowywała obiad – kotlety schabowe z ziemniakami i surówką ze 
 
świeżej kapusty oraz zupę porową.
 
Dowiedzieliśmy się wielu interesujących i przydatnych w naszym  projekcie rzeczy. 
 
Wykorzystamy je!!!
 
Zauważyliśmy także, że pomimo tego, że kucharze ciężko pracują w ciężkich warunkach – 
 
potrafią utrzymać wesołą atmosferę. 
 
Aha. Zaproszono nas na majowy konkurs kuchni lokalnej z Karolem Okrasą w roli jurora.

Pomyślnie zapisano email.
Dziękujemy za zainteresowanie naszą stroną!